Telm widzi tylko grupy, do których dodasz go jako administratora. Wewnątrz tych grup otrzymuje wiadomości, aby móc sprawdzać je w czasie rzeczywistym, oraz podstawowe dane profilowe członków do kontroli reputacji i podszywania się. Nigdy nie czyta Twoich prywatnych czatów, innych grup, Twojego hasła do Telegrama ani Twojej karty płatniczej.
1Działa tylko w grupach, do których go dodasz
Telm to bot Telegrama. Jak każdy bot, nie ma żadnego wglądu w Telegram, dopóki celowo nie dodasz go do grupy i nie awansujesz na administratora. Nie ma sposobu, aby bot zobaczył grupę, do której nigdy nie został dodany.
Dostęp jest więc zawsze czymś, co przyznajesz celowo, grupa po grupie. Usuń bota z grupy, a jego dostęp do tej grupy kończy się natychmiast.
2Co otrzymuje wewnątrz tych grup
Aby moderować grupę, bot musi widzieć, co jest w niej publikowane. Telegram dostarcza botowi wiadomości grupowe, aby mógł przeprowadzać swoje kontrole. Odczytuje też podstawowe informacje profilowe członków (takie jak identyfikator Telegrama i nazwa użytkownika), których potrzebuje do oceny reputacji i wykrywania podszywania się.
- Wiadomości grupowe publikowane, gdy bot jest administratorem, tak aby można je było sprawdzić pod kątem spamu i oszustw.
- Podstawy profilu członka, takie jak identyfikator Telegrama i nazwa użytkownika, wykorzystywane do reputacji i wykrywania fałszywych administratorów.
- Dane o użytkowaniu dotyczące tego, jak używany jest panel, aby móc ulepszać produkt.
3Czego nigdy nie widzi
W sposobie działania botów Telegrama wbudowane są twarde granice i Telm pozostaje wewnątrz nich.
- Twoich prywatnych czatów jeden na jeden ani żadnej grupy, w której bot nie jest członkiem.
- Twojego hasła do Telegrama ani kodu weryfikacji dwuetapowej — logowanie przechodzi przez sam Telegram, więc Telm nigdy się nim nie zajmuje.
- Danych Twojej karty płatniczej — płatności obsługuje Stripe, a numer karty nigdy nie dociera do Telm.
4Wiadomości są sprawdzane w czasie rzeczywistym
Treść wiadomości jest przetwarzana w chwili jej nadejścia. Następnie jest przechowywana przez okno analityczne Twojego planu i zasila dziennik moderacji, historię wiadomości oraz odwołania — łącznie z zapisem decyzji, który widzisz, gdy audytujesz działanie lub się od niego odwołujesz.
Analityka i historia moderacji, którą widzisz w panelu, są przechowywane przez ograniczony okres zależny od Twojego planu. Zobacz Prywatność i przechowywanie danych, aby poznać dokładne okresy przechowywania.